Цибуля сіянка: як вирощувати та що про неї варто знати

Цибуля сіянка навесні – один з найпопулярніших запитів, адже навіть на не дуже невеликому клапті землі її вирощують для отримання зелені та міцних голівок і подальшого споживання цілий рік. Варто більше дізнатись про цей популярний овоч, а якщо точніше, то про те, як отримують посадковий матеріал та як його обрати. Ми розкажемо вам і допоможемо визначитись.

Звідки береться сіянка

Коли ви вирішуєте купити цибулю на посадку, то для початківців може бути відкриттям, що починають її вирощувати ще за рік до цього. На самому початку є «чорнушка» – це насіння, яке утворюється на стрілках і надалі квітках овочу. Висівається такий матеріал ранньою весною, поки в ґрунті достатній запас вологи після зими. Попередньо ділянку готують – звільняють від бур’янів, добре розпушують за необхідності додатково зволожують.

Строк дозрівання маленьких цибулин, які вже і є тою самою сіянкою, такий же, як і у звичної цибулі. Для отримання якісного посадкового матеріалу, приблизно за 1 місяць припиняють підживлення та полив. Зібрані цибулини очищають від ґрунту, просушують та калібрують. Звісно, весь період вегетації борються з бур’янами та шкідниками. Надалі сіянку зберігають в оптимальних умовах і вже наприкінці осені перед заморозками або вже навесні висаджують на грядках.

Процес досить тривалий, і, хоча існують агротехнології вирощування з насіння за один сезон, отримати великі цибулини практично неможливо. Також саме з насіння чорнушки отримують сортові овочі, які мають виключні якості, максимальний вітамінно-мінеральний склад.

Чи варто вирощувати сіянку самостійно

Якщо маєте чимало часу, то цілком можливо виростити сіянку самостійно, але пам’ятайте, що отримаєте врожай лише на наступний рік. Однак у такого рішення є певні недоліки, а саме:

  • вся «чорнушка» однакова, тому бути впевненим, що отримаєте саме той заявлений сорт цибулі, не можна. Єдиний варіант – купувати насіння в перевіреному магазині;
  • отримаєте врожай з великою різницею за розмірами, абсолютно не обов’язково, що матимете саме ту кількість сіянки, яка потрібна для вашої площі;
  • потрібно дуже ретельно готувати ділянку, особливо важливе зволоження, якщо цього буде недостатньо, то чорнушка просто не зійде.

Щоб вирощувати насіння і отримувати з нього сіянку, необхідно мати досвід в городництві, адже не помітити тонкі «волосинки» сіянки дуже легко.

Натомість, коли купуєте вже готову, маєте змогу придбати саме стільки, скільки потрібно, посадковий матеріал вже калібрований, не містить гнилих та інших зіпсованих цибулин. В більшості випадків магазини забезпечують правильне зберігання. Плюс значно простіше тестувати різні сорти цибулі на відповідність вашій ділянці. Виростити декілька сортів чорнушки вже складніше.

Критерії вибору сіянки на посадку

Сіянка – це мініатюра майбутньої цибулини, тому дуже важливо її правильно обрати. Перше, на що варто звертати увагу, – це розмір. Фракцію варто обирати, виходячи з того, коли саме та для яких цілей прагнете вирощувати цибулю. Дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  • дрібна – 8-14 мм. Це чудовий варіант для посадки під зиму. Головне – захистити від сильних морозів. Відмінна риса такої сіянки – низька схильність до стрілкування. Така не підходить для висадки навесні, вона повільно ростиме;
  • середня – 14-21 мм. Саме вона ідеальна на весну, і на зиму також її можна висадити. Рідко стрілкується, легко переносить морози, навесні швидко приживається та йде в ріст;
  • велика – 21-30 мм. Підходить для підзимової посадки з метою отримання ранньої зелені, також хороший варіант і для ріпи, але зазвичай сильно стрілкується, а це вже впливає на врожайність;
  • дуже велика – понад 30 мм. Її ще називають вибірок, чудово підходить для вигонки пера, стрілки з’являються дуже часто.

Варто звертати увагу на однорідність посадкового матеріалу – це демонструє його якість. Додатковими характеристиками того, що сіянка хороша, є рівномірний колір без плям, цвілі, грибків та інших пошкоджень. Також повинна бути інформація щодо сорту, термінів зберігання, строків вегетації. Зверніть увагу, якщо сіянка виглядає наче варена, вона м’яка і має специфічний запах, то, скоріш за все, вона підморожена. Відмовтесь від купівлі такої, врожай з неї навряд чи отримаєте.

Поділитися у соціальних мережах