Останнім часом все частіше порушується питання про доцільність кулінарного бізнесу в Україні. Та, попри абсолютну непередбачуваність ситуації, пекарі та кондитери успішно витримують ці виклики. На це є дві причини:
1. питання моделі продажів. Більшість кондитерських завжди працювали за принципом «їжа на виніс». Це означає, що навіть у найважчі моменти цим закладам не доводилося закриватися – достатньо було обмежитися виготовленням продукції за замовленням;
2. солодкі смаколики – це те, в чому важко собі відмовити як за бажання, так і в особливих випадках, коли без них не обійтися. Тому можна очікувати, що попит випічку та десерти не знизиться, а, навпаки, збільшиться.
Тож, кондитерський бізнес можна вважати досить безпечною нішею. Однак за певних умов:
- управління ним здійснюватиметься на основі детально продуманої стратегії,
- вам подобається працювати з людьми,
- якість пропонованої продукції та обслуговування клієнтів здійснюється на високому рівні.
Покрокове перетворення кулінарного хобі на бізнес:
- уважно проаналізувати ринок кондитерських виробів і визначити потреби споживачів;
- навчитися випікати торти, хлібобулочні вироби, готувати десерти або знайти перевірених постачальників інгредієнтів. Можна спробувати відкрити невелику кондитерську, використовуючи для цього лише продукцію власного виробництва. Усе більшої популярності набувають домашні торти на основі натуральних інгредієнтів, а також десерти за авторськими рецептами. Однак випікання власної їжі передбачає застосування професійного обладнання для випікання та приготування кондитерських виробів. Для цього вам потрібен достатній простір, а також команда помічників. Адже готувати торти та десерти для десятків чи сотень клієнтів на день самотужки – нереально;
- знайти хорошого ділового партнера або приєднатися до відомої франчайзингової мережі. Це розумна модель для новачків, яка дозволяє покластися в організаційних і маркетингових питаннях на відомий бренд.
Вибір професійного обладнання для кондитерської
До базового інвентаря кондитерської належать форми для випікання різного діаметру, стійкі до високих температур. У категорії солодкої випічки найбільшою популярністю користуються прямокутні та круглі форми для тортів. Для їх декорування варто запастися кондитерськими мішками. Обов’язково потрібна лопатка, що дозволяє нанести суміш на тісто та розрівняти її для досягнення красивої та гладкої поверхні.
Обладнання для декорації тортів допоможе значно спростити та прискорити процес прикраси тортів та іншої випічки. Трафарети візерунків доступні у величезній кількості дизайнів та форм – із квітковими, тваринами та геометричними мотивами, а також шаблони, пов’язані зі святами чи алфавітом. Вдалою ідеєю буде використовувати кілька типів візерунків для створення естетично привабливих авторських композицій.
Інноваційним рішенням на кухні є розпилювач глазурі, яка не може бути надто густою. Варто також озброїтися розпилювачами харчових фарб, за допомогою яких можна створювати справжні кондитерські шедеври.
Вітрина для тортів дозволяє елегантно виставити випічку і зберігати її в правильних умовах. Також необхідна холодильна шафа для десертів.
Із юридичного погляду обмежень немає. Не потрібно отримувати жодних ліцензій чи дозволів для відкриття бізнесу з виготовлення та продажу кондитерських виробів і десертів. Проте слід пам’ятати, що саме приміщення та кондитерське обладнання мають відповідати санітарним вимогам та обраній бізнес-моделі. А головне – бути якісним і функціональним. Це сприятиме ефективному виробництву, економії часу на виконання замовлень та забезпеченню високої якості продукції.